Currently Reading #1

currently reading
currently reading
currently reading

I think this will be a nice way of showing you what I am reading at the moment and something which I will make a recurring feature between reviews and other posts. Just to let you know what I am up to! Especially since some books need me musing and chewing on them for a little while before I can make up my mind about them.
Of course, if you follow me on Goodreads (@literamour) then you already know and most of the time, they also show up on Instagram as well.

Anyways, let me introduce them:

{Swann’s Way by Marcel Proust} – I am head over heels in love already! Showing here the first half of Swann’s Way since the new Danish translation from the publisher Multivers has divided the seven books up into thirteen books (something with managability they told me at BogForum in November). The only thing I will have to change in my reading of this compared to other books is my tendency to read from chapter to chapter. Here, there are only TWO chapters! But it somehow makes sense because you really wish you could shut off the world and read it in one sitting. Nevertheless, I love being dragged into this long lost world and I try to savour every word in this my very first reading.

{På træk by Kamilla Hega Holst} – I just finished this today actually so a review will follow soon. The title would most likely be translated to Drifting in English and tells the story of Kaya and her very sad life and spirit. Something with infidelity, divorces, children lliving with parents and their new spouces, a grandfather living in Thailand, sickness, and tourism. It has come to my attention since starting it that it was nominated for some prestigeous literary awards here in Denmark. And I am sad by that knowledge but will explain in my review why…

{Nielsine by Ina Munch Christensen} – Starting this in a couple of days and it is the break-out novel by Munch Christensen which received quite an applause for it last year. So naturally I will attempt to give it a go, especially since I am trying to balance my tendency to only read all the classics or fantasy/sci-fi books. So a little modern and unusual should help make my understanding of both older and newer texts better, right?

{Vietnam – The Lotus in the Sea of Fire by Thích Nhât Hâhn} – Finished this last week but it has been on my mind since then. Written in 1966 in the turmoil of the Vietnam War, it describes the history of Buddhism in Vietnam and tries to explain to Americans why their tactics were counteractive to what they aimed at – saving Vietnam from Communism. I read this as part of the bookbuddy program on Instagram #internationalreadathon with @CassandraLe179 (go find her on Instagram, she is super sweet!) as my expert to turn to for questions. I learned so much from this book about Vietnam and Buddhism, and I still have a feeling a book like this should be read today when wars are still fought in ways that echo the failings of the Vietnam War. So my review (or essay as it will most likely turn into) will come when I have had a chance to settle the historic facts that came after 1966.

{The Things They Carried by Tim O’Brien} – tying in with Thích Nhât Hâhn’s book, this is the American soldier’s view on the Vietnam War. I felt the need of a small break after the more philosophical and historical book, so I have not had the time nor spirit to read it but I am starting this tonight. I guess my main focus will be not to picture all the Vietnam War movies in stead of the images of what O’Brien describes. It will probably be tough since I really like Apocalypse Now (clever modern adaptations of classics, what can I do?)

So, that sums it up for my current reads and a little fun fact: they are all library books! (Which also means I have to read some books faster before due dates arrive… which for some is very close!)


DANSK:

En lille ny feature til at vise hvad jeg læser på i mellem anmeldelser. Nogle vil sikkert have set dem på min Goodreads eller Instagram (@literamour) men her kan jeg lige nævne samlet hvordan det går med dem og lave små hurtige præsentationer.

{Swanns verden af Marcel Proust} – første bind i den nye oversættelse af På sporet af den tabte tid og jeg er allerede afhængig! Det er en nydelse af læse hvert eneste ord og på en måde prøver jeg at gemme den lidt da jeg virkeligt vil nyde min allerførste gennemlæsning af mesterværket.

{På træk af Kamilla Hega Holst} – en bog, som jeg netop blev færdig med idag og hvor anmeldelsen jo så vil komme snart. En ret trist og tvær historie synes jeg umiddelbart.

{Nielsine af Ina Munch Christensen} – den her er jeg endnu ikke gået igang med. Da de alle er biblioteksbøger, må nogle jo blive skubbet lidt bagud når andre har afleveringsfrist inden og når man gerne vil læse dem alle sammen så må puslespillet justeres. Men det er en bog jeg har hørt godt om og jeg er altid glad for at læse debutromaner. At se et forfatterskab starte og på en måde opleve en tabula rasa da en fortælling lige pludseligt kom flyvende fra en uventet kant i stedet for altid de samme gamle forfatteres mediemaskinerier. Og så er det jo et interessant cover!

{Vietnam – The Lotus in the Sea of Fire af Thich Nhat Hahn} – mest kendt for sine buddhistiske digte og selvhjælpsbøger, så kommer denne bog fra 1966, fra midten af det Vietnamkrigens inferno og giver os i Vesten hele historien om buddhismen i Vietnam og fortæller hvordan og hvorfor USA fejlede i krigen. En meget tankevækkende bog, som jeg mener kan læses endnu med andre krige for øje, da den egentlig omhandler hvordan man respekterer en anden kultur end sin egen – og at alt ikke er sort og hvidt.

{Det de bar af Tim O’Brien} – i forlængelse af Thich Nhat Nahns bog vil jeg nu læse den amerikanske soldats oplevelse af krigen. Jeg håber, at jeg kan fravriste mig alle de filmstumper af Platoon og Dommedag Nu og i stedet lade O’Briens ord fortælle og vise mig historien. En ikonisk og tragisk historie som vi alle kender og alligevel ikke ved noget som helst om. Jeg havde dog brug for en lille pause mellem at læse Nhat Hahn og så påbegynde denne, så det er faktisk først her til aften at jeg går rigtigt igang.

Det var så de bøger, som jeg er i fuld sving med nu. Jeg tror aldrig, at jeg løber tør for læsestof (7-9-13!), specielt ikke med både Statsbiblioteket og DOKK1 så tæt på…

 

Share
About Ann-Cathrine 39 Articles
Established 1987 in Aarhus, Denmark. MA degree in English and Art History from Aarhus University, Denmark. Loves books, art, writing, coffee, dandelions, paper dolls, and haute couture.