End of Summer Book Haul

Life is a strange thing, just when you had big plans it decides to turn the tables, throw the dice, and make what once was important suddenly irrelevant. I had big plans for the blog over the summer, as stated in my last post, but due reasons which I am not yet comfortable sharing online, I had to throw those plans to the wind – or at least delay all my reviews. Things are starting to clear up a tiny bit so I will try to get back on the horse. Therefore, to ease myself into blogging again (btw, I am active on my instagram in the #bookstagram community) I thought I would share a book haul post of all the books I purchased, received for my birthday, and one I even won in a competition!

book haul foto

I went to Copenhagen for a couple of days with my mother and sister in mid-July, and passed by the wonderful book shop Boghallen hosted by Danish newspaper and publisher, Politiken. I was ready to move in then and there. Such a gorgeous place with sweet staff, an organic café, and tons and tons of books! Sadly, there were no artist talks when I was there so I had to be content with only books… tough life, I know. BUT! They had the newest editions of Manuja Waldia‘s beauiful Pelican Shakespeare designs and in pristine condition compared to the first ones I ordered online. Best thing though was that Boghallen had not amped up the prize which happens so often here in Denmark, so they were not more expensive than online! Score!

At Boghallen, I also purchased the Canterbury Classics Word Cloud edition of Emily Dickinson‘s poetry and it is wonderful. All of her best and more poems with a great alphabetical register in the back. Love love love! Also, I just really love the soft faux leather feel of the cover.

Some of my more bookish birthday presents (hey 31st of July – Harry Potter girl here!) were the Barnes & Noble Leatherbound classic of Irish Fairy & Folk Tales, How To Be Parisian, Bonjour Tristesse, and The Story of Design. I actually don’t receive books as presents that much since I tend to find a lot in thrift stores or want something so specific that I have to order it online. So I usually never put them on my wish list unless they are easy to buy here in Denmark. These were however, and I am very pleased.

Of course summer also means sale, and I spotted the Vintage Classics with Woolf and Fitzgerald and had to have them. These editions are really growing on me (damn you, instagram!) and I was very glad to add to my Woolf collection. Not a book on sale but one speaking to my geek side was Carlo Rovelli’s Seven Brief Lessons on Physics. There is also a website for it here. For some odd reason I find quantum physics really interesting. Perhaps it is my love for the obscure which in some even more obscure way makes more sense to me. Okay, let’s not go there…

Last but not least I also WON A BOOK! The local libraries here in Aarhus had a competition through their newsletter in honour of Chigozie Obioma visiting DOKK1 and Lousiana Literature, and I won a copy of the newly translated version of The Fishermen. A-W-E-S-O-M-E! I always feel like the stars are smiling down upon me and nudging me ahead with literature and art when something like this happens. A sign from the universe. Makes me even more proud than if I had just received it as a copy for review by the publisher, because I promise you, I did not mention that I had a blog or instagram devoted to books, so it was completely by chance that I won it.

So these are my newest additions to my evergrowing personal library. I am very excited to read them all and as soon as I am done with my to be reads from my last post, these will be the ones I will throw myself at.


DANSK:

Livet har en pudsig tendens til at vende helt på hovedet når man har aller flest planer. Jeg havde store planer for bloggen hen over sommeren men som I kan læse er det ikke herinde, der er sket meget. Det var træls men nu synes tingene at dreje samme vej igen og jeg vil derfor forsøge at skrive noget mere. Dog er jeg ret aktiv på min instagram, så der kan I altid finde mig. Men for at starte blødt ud tænkte jeg, at en lille opdatering på de bøger jeg har købt, fået i fødselsdagsgave eller ligefrem vundet, kunne være en fin idé.

Jeg var et lille smut i København med min mor og søster og ad snedige veje kom vi “tilfældigvis” forbi Politikens Boghal på Rådhuspladsen. Det er altså et fedt sted og jeg var parat til at flytte ind! Jeg mistede totalt tidsfornemmelsen mens jeg gik rundt mellem alle bøgerne så det var heldigt, at der er en café så min mor og søster kunne nære sig på anden vis. Af skønne skatte fandt jeg de nyeste udgivelser i den ultraflotte Pelican Shakespeare serie designet af Manuja Waldia og endda uden overpriser som jeg ellers ofte synes man ser i fysiske boghandlere. Så haps! og de blev mine. Jeg fandt også en smuk udgave af Emily Dickinsons lyrik med et godt register bagi.

Fødselsdagsgaver i form af bøger er faktisk ikke noget jeg får ofte længere. Mine ønsker er ofte snævre og gør det svært eller for dyrt at få fat i for min familie eller også har jeg fundet dem selv i genbrugsbutikker. Men i år fik jeg faktisk hele fire styks. Jeg er meget forelsket i de smukke udgaver af klassikere fra Barnes & Noble og jeg elsker folkeeventyr og overtro. Hvem vil ikke også gerne have lidt fransk stil over sig med enten Paris eller Rivieraen som udgangspunkt? Jeg vil i hvert fald gerne. Min mors veninde er også altid fantastisk til at finde gode designbøger da hun er billedkunstlærer i gymnasiet og jeg glæder mig til at bladre igennem denne mursten.

Sommer er også lig med udsalg og gennem instagram er jeg begyndt at blive lidt småforelsket i udgaverne fra Vintage Classics. Deres forsider er så smukke (prøv at følg linket oppe i den engelske tekst, så kan I se!) og jeg kunne derfor ikke stå for at udvide min Virginia Woolf kollektion og så småt starte på Scott Fitzgerald. Jeg har også en forunderlig interesse i kvantefysik (nej, virkelig!) og som man måske kunne fornemme på min anmeldelse af The Martian, så er jeg bare super fascineret af hvad der holder vores verden sammen og hvordan man kan lære at forstå den. Derfor måtte jeg også have faglitteratur-bestselleren af Carlo Rovelli Syv små forelæsninger om fysik.

Sidst men ikke mindst har jeg været så drønheldig at vinde den nye oversættelse af Chigozie Obiomas The Fishermen, som er kommet til at hedde Vi var fiskere fra Forlaget Klim. Det var gennem lokalbibliotekerne i Århus’ nyhedsbrev og jeg vil gerne lige gøre opmærksom på, at det var ærligt og redeligt da jeg ikke nævnte med en stavelse, at jeg har en bogblog. Bare så ingen skal tro at det var andet end held og slet skjult reklame.

Jeg glæder mig meget til at kaste mig over alle disse bøger og når jeg er færdig med min sommerlæseliste, så ryger disse i skal-læses-nu-bunken.

Share
About Ann-Cathrine 39 Articles
Established 1987 in Aarhus, Denmark. MA degree in English and Art History from Aarhus University, Denmark. Loves books, art, writing, coffee, dandelions, paper dolls, and haute couture.