2017 Challenge – Part 2: Literature

 

My previous post was about my challenge to become healthier and happier this year despite having a chronic illness. Therefore, I will also start to post other things than strictly book related things but my blog is still LITERAMOUR (literature amour) and will always be a place where I share my passion for literature and everything bookish. So fear not, as I will still share reviews and small analysis and interpretations of the books I read throughout the year.

I think most of you know about the site Goodreads and their annual reading challenge? If not, it is a reading pledge where you set the amount of books you want to read this year and it helps you keep track, i.e. whether you are ahead or behind in reaching your goal before 2018. Last year I managed 50 books with the last being read on 31 December. I have set it for 50 again this year but I might actually lower it to 30 given my future looks a bit unsure and potentially stressful. So I will rather read to enjoy fewer books rather than speed through and stressing. Especially as I also have my thoughts on tackling some bigger works from the classics pile.

I will attempt to finish Proust’s À la recherche du temps perdu which I began last year. It is a big mouthful and in December I finished the volume titled Sodom & Gomorrah so I have three or four volumes left. This also means there will be two reviews up soon-ish about The Guermantes Way and Sodom & Gomorrah to keep you up to date on the follies and fancies of belle epoque Paris. (Hint: they are only increasing!)

Another great work I am thinking of starting this year is Crime & Punishment by Dostoevevsky. I have wanted to read it for years AND actually already own several copies of it in both English and Danish. Does anybody feel like joining me and make this into a read-a-long? Like with the gym, big classics might get read when you have a friend to be accountable to.

Besides these two great classics, I have already started Simone de Beauvoir’s The Second Sex and a rereading of Harry Potter & the Philosopher’s Stone. It is so fun to be back at Hogwarts and experience how ‘smol’ Harry was. 2017 of course also marks the 20th anniversary of the English publication of the first Harry Potter book. Crazy isn’t it? TWENTY years! I will definitely make a celebratory post when we get nearer the actual date (which I cannot remember at the moment tbh). Also, since I share Harry, Neville, and J.K. Rowling’s birthday on 31 July, I might make an even bigger celebration there given that I turn 30 years old(!). But all this is still in the works so no promises yet.

What I can promise are posts tender to a bibliophile’s heart and I hope you will be inspired and curious about what I read. Happy reading!


DANSK

Selvom jeg i sidste indlæg nævnte nogle kommende ændringer her på bloggen, så er der én ting, som absolut ikke ændrer sig og det er at min største kærlighed er litteratur, og derfor vil der selvfølgelig være masser af det her. Min blog hedder jo også Literamour (literature+amour) så andet ville jo være mærkeligt.

Jeg fortsætter min læsning af Prousts På sporet af den tabte tid i den nye oversættelse fra Multivers og jeg mangler de sidste tre-fire oprindelige bind. Da den nye udgave har delt flere op i to bøger bliver det nok en fem-syv bøger så der er masser af godt Proust i vente, især da jeg også skriver på mine anmeldelser af de seneste to bind, Guermantes’ verden og Sodoma & Gomorra. Stødt og roligt, så min krop kan følge med.

På Goodreads har jeg sat mit mål for i år på 50 bøger ligesom sidste år hvilket jeg lige nøjagtigt nåede nytårsaftensdag, men alt efter hvordan og hvorledes med helbred og hvad de “offentlige” instanser vil mig, så kan det være at det bliver en tand for ambitiøst. SÅ hellere læse færre bøger men nyde dem mere. For bøger skal nydes ellers kan det jo være ligemeget. Der er nok af tvungen læsestof man skal igennem her i livet uden at man bliver klogere eller lykkeligere. Dog er jeg startet på et par større værker for i år: Simone de Beauvoirs Det andet køn og den første Harry Potter-bog, som på engelsk har 20-års jubilæum i år. Det er jo helt vildt at tænke på og det skal selvfølgelig fejres på en eller anden måde, måske når vi når til min egen fødselsdag, som jeg netop deler med Harry og J.K.Rowling? Men alt dette er stadig på idéstadiet og jeg lover ikke noget lige nu.

Dog kan jeg love, at bloggen til stadig vil være en lille gave til en bibliofil og jeg håber, at I vil læse med. God læselyst!

Share
About Ann-Cathrine 39 Articles
Established 1987 in Aarhus, Denmark. MA degree in English and Art History from Aarhus University, Denmark. Loves books, art, writing, coffee, dandelions, paper dolls, and haute couture.