How to Make a Z-Palette From an Old Book

 

If you love makeup you will probably have encountered the problem of storing all your single eyeshadows or blushers without taking up too much space. Some brands really have ridiculous packaging for single items with lots of ‘dead space’ in the compacts without any product. Solution: a magnetic palette where you can customize to your heart’s delight. These are commonly known as z-palettes and I was thinking of purchasing one online when I discovered some DIY versions on Pinterest (basically just type ‘diy z-palette’ and you are good to go).

That got me thinking that I probably had something at home I could use in stead of buying and also give me the option of customizing the look to my own aesthetic. Indeed I had! Among a small stack of books which I had planned to donate, I found the perfect size in an old Spanish edition of Jules Verne’s classic Round the World in 80 Days. Depending on the size you want, e.g. whether it is to ease when travelling or to put ALL your individual shadows in, you will have to consider the hight AND thickness of the book. Because it would be annoying if the palette couldn’t close easily and protect the makeup inside.

I decided that I wanted to make both inner sides of the book available to place makeup on, so I had to have a thicker book but you can make it however you want. Basically I wanted the book to close easily while having two eyeshadows placed on top of eachother with just a sheet of paper between them to avoid transfering the shadows.

If you are wondering how to get the eyeshadows out of their packaging, look up tutorials for ‘depotting’ on youtube. Be careful though because it does involve melting the wax holding the shadow in place in the compact in order to get it out with a lighter, so I strongly urge you to take precausions and CHILDREN SHOULD BE SUPERVISED CLOSELY! Or better yet, let adults do it. Also be sure to let the packaging cool completely before you despose of it.

However, when you have discovered the secrets of depotting and have found the right book, you are ready for the next step.

Initially, I thought I would use magnetic paint which can be bought in hobby related shops but considering how little I needed, it was quite expensive and I couldn’t tell if it was something which would expire easily, so I started looking for alternatives. At long last, I discovered double-sided magnetic tape ready to stick on to any surface. YAY! Place in basket and purchase! I bought 1 meter and it was perfect for my book with a good 20cm to spare. (I will place the link to the Danish site but you may easily find similar internationally). You can cut it in the lengths you want with a regular scissor, so easy peasy.

Now grab your book-turning-palette of choice and a hobby knife and cut out all the pages. I know, my bibliophilic heart did skip a beat and I almost shed a tear but better that then letting it rot somewhere. Once all the pages are out, you cut and place the magnetic tape to the inner sides. Be sure to have thought it out beforehand how you want to place it because it is almost impossible to get off again. Better safe than sorry.

Lastly, you just place all your eyeshadows and blushers how you want and you are good to go! However, if some of the eyeshadows are not magnetic you can use some of the spare magnetic tape on them as well. Aaannd, that’s it! You are now the proud owner of your own beautiful z-palette in a book of your choice. Enjoy!


DANSK:

Her kommer en lille gør-det-selv idé til både bog- og makeupelskere. For hvis du er sidstenævnte, så kender du nok problemet med at enkelt øjenskygger fylder enormt meget i skufferne. Så det er jo smart at have en palette hvor man kan have dem alle sammen eller bare at kunne have dem på et sted hvis man skal ud at rejse. På det store internet-hav er sådanne paletter kendt som z-palettes og jeg kom omkring flere metoder til at lave sin egen på Pinterest og det fik mig til at tænke på, om jeg ikke havde noget herhjemme i forvejen som jeg kunne bruge. Sørme så! Blandt en lille stak bøger til genbrug gemte der sig den perfekte bog til formålet.

Til dette projekt skal man allerførst overveje tykkelsen på bogen, specielt hvis man ligesom mig, vil have øjenskygger på begge sider. Så skal man i hvert fald kunne lukke bogen ordentligt og sidernes samlede tykkelse svare til to øjenskygger ovenpå hinanden. Det ville jo være træls at makeuppen blev ødelagt fordi bogen hele tiden åbner sig. Man skal også overveje længden af bogen alt efter hvor mange øjenskygger man vil have plads til. Min bog her er ca en A5. Alt der skal gøres er at skære alle siderne ud med en hobbykniv. Siderne kan jo så gemmes til andre gør-det-selv projekter.

Til overhovedet at få øjenskyggerne ud af deres emballage, kan du finde flere videoer på youtube med ‘depotting’, men pas på! Det involverer en lighter til at smelte voksen, som holder makeuppen fast og plastik kan godt blive meget varmt og smelte hurtigt. Man skal lige prøve et par gange men så gik det også nemt, synes jeg. Sørg for at afkøle emballagen inden du smider den ud.

Når alle dine øjenskygger og hvad du ellers vil have med er klar og du har fundet din bog, skal du overveje om du vil bruge magnetisk maling eller dobbeltklæbende magnetisk tape. Jeg vagte det sidste da jeg syntes malingen var lidt for dyr til hvor lidt jeg skulle bruge, men det kan findes i Panduro Hobby. Til gengæld måtte jeg bestille tapen over nettet. Det gik dog nemt og det er nemt at klippe med en almindelig saks. Jeg købte 1 meter og havde ca 20cm til overs.

Jeg målede hvor lange stykkerne skulle være og klippede af og klistrede på indersiderne af bogen – og vupti! Så havde jeg min helt egen udskiftelige øjenskyggepalette. Hvis nogle af øjenskyggerne ikke er magnetiske, kan du klippe små stykker af tapen der var til overs. Det gjorde jeg og det virker perfekt.

Alt i alt et – forholdsvist – nemt lille projekt og det er jo altid skønt at få flere bøger ind i ens liv.

 

Share
About Ann-Cathrine 39 Articles
Established 1987 in Aarhus, Denmark. MA degree in English and Art History from Aarhus University, Denmark. Loves books, art, writing, coffee, dandelions, paper dolls, and haute couture.