Happy Spring + Danish Easter Crafts

Ahh! Spring is finally in full bloom and here in Aarhus we have enjoyed the park next to our City Hall being turned into a purple sea of crocus and snowdrops. It is without a doubt the most photographed spot in Aarhus this time of year and the real mark of Spring’s arrival. Everyone smiles and exclaims, ‘Oh, isn’t it just beautiful?’ to complete strangers. A collective sigh of relief after the long and dark winter months.

Here in Denmark, it is a tradition to send a paper cut-out letter anonymously to a loved one for Easter, called a ‘gækkebrev’ which roughly translate to a ‘fool’s letter’. The recipient then has until Easter to guess who the sender is and if they succeed the sender must present them with an Easter egg and vice versa if they do not guess correctly. Since postage prices have increased extremely these past few years it is a dwindling tradition but I always send one for my grandmother. This year I had also found a book on all the rhymes and small poems for these letters in a library sale so I have learned some new ones to spruce things up. Usually, we include a real snowdrop but this year they were all gone before I got around to cutting the letter.

As you can see in the photo below, cutting the letter is very much like making paper cut-put snowflakes for winter decorations. You fold the paper while keeping track of the centre and simply start cutting away. You can make it as detailed or as simple as you like and I always make it more detailed than what I am actually capable of but this year I only made one tiny flaw which could be fixed with a bit of tape. So basically a success.

I highly recommend doing the inner pieces first as you can see with the drop on the left so you don’t accidently tear it in the end. For the bunny’s eyes I used the needle from compasses but if you have a smaller or adjustable punch hole tool that would be easier and more precise.

As you can see in the first picture, I decorated and drew on the letter beside the rhyme and the dots substituting the letters in my name. Perhaps it is not the hardest thing to guess that the letter is from me since I have such a long name because my grandmother ALWAYS guesses correctly! Which of course means that I must once again present her with Easter eggs. I didn’t want to give her chocolate ones this year and I did not feel confident enough to use real eggs without making scrampled eggs on myself, so I went to a Danish equivalent of a dollar store called Flying Tiger and bought some plastic ones (as you can see in the first photo as well).

For days, I didn’t know how to decorate them but then it hit me: NAILPOLISH! I have a bunch of old and cheap nailpolish which I don’t really wear anymore but they would work perfectly here. Small brushes, lots of glitter, and colours. Then I simply went nuts and coated the eggs to my heart’s delight and I really love the way they turned out.

My favourite discovery was how the crackling effect polish worked and I think I might make some for myself too! And shout-out to the Swedish highstreet brand Gina Tricot for making great glitter polishes for this DIY. Who would have thought? To make sure they were completely dry I let them hang on a branch overnight before using some metallic markers also from Flying Tiger for detail work.

I really hope my grandmother will like these and I sure wish I could capture just how sparkly they are. So be sure to keep a small selection of cheap glitter nail polish on hand (no pun intended!) if you want to make your own or get your children to be creative. The rough glitters call for a messy style and as such would be perfect for tiny hands.

Now off to find a small basket to put them in for tomorrow. I hope you all have a wonderful Easter or Spring break.

{all photos by literamour}


DANSK:

Glædelig påskeferie! Jeg nyder at solen er kommet mere og mere frem og har i anledningen af påsken lavet gækkebrev til min bedstemor med et for mig ukendt rim, som jeg fandt i en bog om gækkebreve af Bente Skouvig. Min bedstemor var sej og gættede at jeg var den hemmelige afsender (måske på grund af de mange prikker?) og så måtte jeg jo igang med at dekorere påskeæg.

Jeg havde fundet nogle plastikæg i Tiger-butikken men var lidt usikker på hvordan jeg skulle male på dem indtil det slog mig: NEGLELAK! I mine gemmer har jeg en del neglelak i alle afskygninger så jeg nuppede nogle af de ældste og billigste men med glimmer og lidt farve og gik i gang. Det blev jo mega godt synes jeg selv! Specielt krakeleringslakken gav et super fedt look og jeg kunne godt finde på at lave flere bare til mig selv. Glitterlakkerne fra Gina Tricot var også virkeligt gode til formålet og det er skønt at se dem glimte og skinne i solskinnet fra vinduet.

Alt i alt kan æggene nok godt laves af børn da neglelakpenslerne jo er kortere og nemmere at arbejde med, synes jeg. Man behøver heller ikke være så præcis med glitter og de fleste burde derfor kunne være med i legen. Selve gækkebrevene skal der måske lige en voksen til alt afhængigt af detaljerne. Men jeg synes det blev en sød lille gør-det-selv og det er i hvert fald en jeg vil lave med min lille niece om et par år.

Jeg håber, at I alle får en dejlig påskeferie og spis nu ikke for mange chokoladeæg!

Share
About Ann-Cathrine 39 Articles
Established 1987 in Aarhus, Denmark. MA degree in English and Art History from Aarhus University, Denmark. Loves books, art, writing, coffee, dandelions, paper dolls, and haute couture.