Why I will not do the Goodreads 2018 Reading Challenge

The past couple of years I have actively attempted to reach my intended goal on the Goodreads annual reading challenge. As such it is a great idea to challenge yourself to read more but this year I am not capable. Why? Because of the stress and guilt it made me feel last year when I couldn’t read or even focus on anything due to my M.E.

I felt stupid for not achieving something I myself had wanted and especially in an area I love. Because I do love literature. And I still want to read but I have to make some changes because of my health. No one wins if I feel stressed or am in pain just to finish two more books-a-month.

So I have decided to skip the challenge this year and just enjoy what I do get to read.

There are many other challenges ahead of the year for me and I want literature to be a refugium for difficult times. That said, I do have some reading challenges this year:

  • The everlasting want of decreasing my tbr tower at home
  • Read the most recent books gifted to me
  • Finish Proust’s In Search of Time Lost

I am actually excited about this and have started the year off well by being half-way through two books already! But I will not focus on a set number for 31st of December. I want to read with pleasure and face my year in an intended – not stressed – way.


DANSK:

Gennem de sidste par år har jeg fulgt bognørdernes sociale medium Goodreads’ årlige læsedyst. Det gør jeg bare ikke i år.

Hvorfor? Fordi jeg faktisk blev ked af det sidste år da det stod klart, at jeg ikke ville kunne gennemføre mit fastsatte mål. Jeg følte mig enormt dum og doven trods grunden til at jeg ikke gennemførte var mit helbred og den uigennemskuelige tilstand det er at have ME (kronisk træthedssyndrom). Derfor har jeg besluttet ikke at bruge dem i 2018, for at kunne finde tilbage til en sundere og gladere tilgang til bøgernes verden.

Bøger og litteraturen skal være mit fristed for smerter og forvirringen i min dagligdag og i stedet for at vlre forhippet på en antal, vil jeg hellere fokusere på det jeg faktisk får læst.

Der er dog stadig nogle mål med min læsning for 2018 selvom det ikke bliver Goodreads.

  • At formindske det kæmpe tårn af bøger, som jeg ikke har fået læst endnu
  • At få læst nogle af de bøger, som jeg har fået i gave
  • At få læst Prousts På sporet af den tabte tid færdig

Så jeg vil umiddelbart mene, at der stadig er rigeligt at tage fat på i år, men jeg kan også allerede afsløre, at jeg er halvvejs med to bøger allerede. Det føles godt ikke at have et tal, der skal nås til nytårsaften.

Share
About Ann-Cathrine 39 Articles
Established 1987 in Aarhus, Denmark. MA degree in English and Art History from Aarhus University, Denmark. Loves books, art, writing, coffee, dandelions, paper dolls, and haute couture.